July 28, 2016

DC CoMIcs's CHaRAcTERs FeVER - pArT ii

Orait gaiss, issue kali nih ialah sambungan untok entry yang sebelom nih.. Dimana kowg semua akan di tutorial kanz oleyh aku untok membuat satu (1) D.I.Y. yang menarik.. Kowg boleyh baca entry part pertama nyer "DISINI" ..


Skipp.. Skip.. Skip... Let's get start our fun D.I.Y..

Okeyh, bissmillahirrahmanirrohim.. First thing first, pada entry part pertama toh aku mintak kowg semua study and banyak kanz kaji pasal costume yang kita nak buat nih.. Harap kowg daa pon qatam pasal nih.. Okeyh, second thing is kowg kene laaa siap kanz perkakas-perkakas yang diperlukanz untok membuat costume nih... Antara bahan-bahan dan material yang kowg perlukanz ialah...

 1) Mangkuk + Sudu untuk membancuh Color.
2) Tie Dye (Water Based Color) (Red, Black, Blue) - Ape2 Brand.
3) Benang Jahit yang Tebal.
4) Span Basuh Pinggan, untuk Apply warna Pada Baju.
5) Papan Alas + Surat Khabar Lama.
6) Masking Tape.

Dan paling utama sekali kita wajib ade sehelai baju bersifat cotton berwarna putih.. Make sure baju nyer bersih tanpa sebarang kekotoran.. Bagi siapa-siapa yang betul-betul nak saving buat D.I.Y. nih, kowg boleyh guna pakai balik baju lama kowg toh atau kowg boleyh beli kat mane-mana kedai bundle..

^ Baju Putih yang sedia ada, lagi bagus kalau bajunya berlengan 3 suku ^

Langkah seterus nyer, kowg ambik masking tape dan mari kita mula tampal menampal hihi =)
Make sure, ikot macam mane aku tampal okeyhh..

^ Pastikan kowg tampal keliling, bukan bahagian depan baju sahaja ^

Tujuan kita tampal masking tape nih pada baju supaya bila sesi warna-mewarna nanti, colour nyer tak akan sememeyh dan comot pada bahagian yang tidak sepatut nyer. Ohh ya, lupa nak pesan.. Jangan lupa pada bahagian collar baju toh kowg kne buat sikit effect-effect koyak.

Sattle yang ituh, kita move kepada step yang seterus nyer pulokkk iaitu sesi kaler mewarna YAYYY !

^ Haaa, kowg warna kanz baju nih buat senonoh sikit. Jangan mcm aku tau ^

Nak apply kanz warna toh ikot keselesaan kowg laa nak guna berus or ape-ape.. Macam aku, aku gunakanz span basuh pinggan toh.. Lagi cepat siap HOHOHO.. Biarkanz dia kering dalam beberapa jam or satu (1) malam.. Kemudian, kita baru mulakan pulokk operasi jahit-menjahit (tengok pada gambo bawah nih)..

 ^ Jahitan silang pangkah pada bahagian bwh dada ke pusat ^

^ Jahit jelujur pada bahagian dada diantara warna merah dan putih ^

Haaaaa sebelom aku terlupa, benang jahit yang bersaiz besar toh mesti laaa kowg jadikan dia berwarna hitam dulo.. Macam aku yang daa sedia ada nih asal nyer warna beige, sebab toh aku kene hitamkanz dulo...

Lagi satu (1), kalau kowg perasan tulisan pada baju kat gambar atas toh.. Aku guna kanz fonts JEZEBEL, kowg boleyh download free kat google. Apply jugak fonts toh  yang bertulis "DADDY'S LIL MONSTER" pada bahagian dada betol-betol bawah warna merah toh.. Kowg boleyh tengok contoh susunan ayat toh apply pada baju macam watak Harley Quinn pakai dalam movie.


Sebelom kita pergi jaoh lagikk, kita apply dulo warna biru pada bahagian lengan belah kiri kowg.. Apply je comot macam mane skali pon, its okeyhh sebab costume nih lepas aku kaji-kaji, tanda warna biru toh macam kesan conteng-conteng jer.

Okeyh dahh dahh,, moh lerr kita warna plak fonts yang kita buat tadik toh dengan warna water based kaler hitam.. Aku suggest kowg gunakanz berus painting yang bersaiz sedeharna dan kecil.. Jaga-jaga, jangan sampai comot pulokk.


Peringatan, sebelum kowg apply warna pada fonts toh tolong pastikanz kowg alas dulo lapisan belah dalam baju toh dengan guna papan alas atau surat khabar lama.. Supaya warna nyer tidak tembus direct terus pada bahagian belakang baju kowg tohh..

BAMN,, daa pun siap costume D.I.Y. Harley Quinn versi movie #SuicideSquad kita..


Smart an ??! Tak susah laaa nak buat.. Senang jer, cuma perlukanz kesabaran jakk untok siap kanz.. Boleyhh laa lepas nih nunjok-nunjokk kat semua orang yang kowg nih Team Harley Quinn and pakai baju nih pada hari tayangan movie nih nanti.


Tayangan Perdana Seluruh Dunia pada 4th August 2016.

July 27, 2016

DC CoMIcs's CHaRAcTERs FeVER - pArT I

Haloo Haloo Haluuu... Jumpa lagik kita kat sini.. Syukur alhamdulillah.. Ape-ape pon sebelum terlambat aku nak ucap laa selamat hari raya aidilfitri buat semua reader-reader setia blog nih.. Harap-harap belom terlambat lagik laaaa yer..

Okeyhh,, hari nih aku nak update pasal #SuicideSquadMovie sekali lagikk tapi post kali nih ade kelainan sikit.. Haaaaaa untok pengatahuam kowg semua, aku telah mengalami demam movie nih sejak kebelakangan nih and makin lama makin menjadik-jadik plakk demam aku nih.. Yups srius weyhh, sampai kanz aku kadang-kadang meroyan nak tengok movie nih walhal movie nyer belom release lagik kat mana-mana panggung wayang diseluruh dunia nih. HAHAHA terokk betol perangai aku nih an ??

Kowg semua daa ready ke ?? Meyh sini aku tunjuk kanz pada kowg satu (1) D.I.Y yang aku baru jer berjaya hasilkanz semperna movie #SuicideSquad nih... HEHEHE teruja nyer aku rasa sekarang nih =P

^Costume yang dipakai oleh Harley Quinn^

Haaaaaaa, amacam ??! Hebat an ?? hihihi.... Gigih tau aku siapkanz costume nih... Jangka masa untok siapkanz T-Shirt nih jer makan masa dalam tiga (3) hari.. Kowg nak try buat jugakk ka ?? Aku boleyh share kat kowg semua, bagi siapa-siapa yang berminat nak buat jugak laaa yer.. And aku akan update tutorial nyer pada issue yang akan datang okeyh =P

Buat masa nih, kowg-kowg yang teringin nak buat baju macam aku buat nih, make sure kowg kene study dulo costume asal karaktor Harley Quinn dalam movie #SuicideSquad nih.. Kowg kene tengok dan kaji dari setiap posisi sebagai contoh dari view atas, bawah, depan, belakang, kiri dan kanan. Baru kowg boleyh jalan kanz projekk nih..

 ^ View Depan ^

 ^ View Kanan dari Depan ^

^ View Kiri dari Depan ^

Kalau rasa tak cukop lagikk, kowg search jakk kat google or banyak-banyak kanz tengok tutorial buat costume nih kat Youtube... Aku suggest kat kowg untokk tengokk bideo yang nih..


Also, this one ...


Tips aku, jangan pernah bosan untok jatuh cinta dengan sesuatu yang kowg nak sangat. Kalau kowg rasa kowg nak sangat miliki costume nih secara limited, kenapa tidak kowg tanamkanz sifat inginkanz sesuatu tuh dengan sungguh-sungguh dengan cara buat sendiri kat rumah dengan mengeluarkanz budget yang murah tapi nampak exclusive dan fancy..

Bersambung ...

May 31, 2016

dAiLy NigHt mOvIE (d.N.m)

Assalamualaikum semua,, harap kowg semua dalam keadaan sihat-sihat seja.. Lama sungguh tak jumpa kowg semua yups =)
 
Well, here I am.. I'm back again dalam isuue kali nih.. Okeyh gaisss,, issue kali nih aku nak ajak kowg kowg semua baca sikit ulasan pasal movie yang bakal keluar tak lama lagikk. Memandangkanz pulok sekarang nih aku tengah dilanda demam yang terok. HAHA nih bukan demam sebarangan okeyh. Demam nih dinama kanz demam fenomena movie, 'SUICIDE SQUAD'.
 
^SUICIDE SQUAD MOVIE POSTER^
 
Movie nih mengisahkanz kisah perjalanan hidup beberapa super villain bersatu untuk menentang kebaikan HAHA.. Haaaa sebelum-sebelum nih kita selalu tengok movie pasal superhero yang baik-baik sahaja yang selalu menentang kejahatan untuk keamanan bumi kita nih. Tapi movie kali nih agak berbeza and ade kelainan nyer...
 
So, dalam movie nih ade beberapa super villain yang ade. Contoh nyer Joker, Harley Quinn, Deadshot, Rick Flag, Captain Boomerang, Killer Croc, Katana, Enchantress dan ramai lagik laaa super villain yang asalnyer watak dari DC Comics. Jadik tak hairan laaa kalau movie nih ade beberapa cameo Batman yang diselitkan, sebab nyer dowg yang jahat-jahat nih semua nyer adalah musuh ketat Batman jugak.
 
^Ahli-Ahli Super Villain SUICIDE SQUAD^
 
Difahamkanz jugak, movie nih akan ada sambungan nyer mengikut siri komik keluaran DC iaitu SUICIDE SQUAD. Hhmmmmmm menarikkk an ?? Ape-ape pon aku memang tak sabar nak tengok movie epic nih.. Lagi pon dalam movie nih memang ade watak yang aku suka.. Aku akan bagitau kowg siapa watak yang aku adore kanz toh pada issue yang akan datang bersama satu (1) D.I.Y. yang menarik untok kowg semua =)
 
Meyh kita layan dulo trailer movie #SuicideSquad nih.. Bye gaiss, jumpa lagikk..
 
^ SUICIDE SQUAD MOVIE TRAILER ^

March 23, 2016

kAi MohAMaD kEpAdA JiMmY MOhAMaD

Assalamualaikum semua, okeyh gaiss hari nih aku nak story sikit pasal tajuk beso kat atas toh.. Seperti mana yang kowg semua tahu, Kai Mohamad ialah nama yang aku kerap guna kanz kat mana-mana laman social macam Instagram, Facebook, WeChat (*Kowg namakan sendiri)
 
^ HEADER BLOG AKU YANG LAMA ^
 
Jadi sekarang nih Kai Mohamad telah pon officially bertukar kepada Jimmy Mohamad pulak... Says hello guys to Jimmy Mohamad and goodbye Kai Mohamad..
 
^ HEADER BLOG AKU TERKINI ^
 
Mungkin kowg ade terlintas sikit pertanyaan kenapa an ??! So aku ade jawapan nyer...
 
Kenapa Jimmy Mohamad ??
Okeyh, Jimmy sebenar nyer aku dapat nama nih masa aku sambung study kat Shah Alam dulo-dulo.. Bebudak kat sana kata rambut aku daa macam watak kartun Jimmy Neutron dan Mohamad tuh plak aku ambik dari nama aku sendiri. Dari situh laaa aku dapat nama Jimmy Mohamad nih =)
 
Kenapa tak guna pakai lagik Kai Mohamad ??
Dats so easy, sebab nama tuh macam daa tak berapa komersial HAHA.. Harap Jimmy Mohamad boleyh pergi jaoh daripada Kai Mohamad... Amin-amin... Cita-cita tinggi kata nyer =P
 
Okeyh laaa,, ituh seja yang aku boleyh smpaikanz hari nih... Ape pendapat kowg tentang header blog terbaru aku nih ?? Concept and themes tetap sama cuma ubah sikit penampilan nyer HAHA yang laen tetap sama...
 
Sebarang feed back please let me know kat mane-mane laman social yang kowg daaa follow or add yups (*kat comment bawah nih pon boleyh ataupon kat ruang sembang-sembang belah kanan toh) =)

March 22, 2016

pROjEcT pENcArIAn HerO OvEn TV3 MalAySIA

Hello gais, ape kabo semua ?! Serius lama gila tak jumpa kowg semua.. Rindu plak rasa (Ade yang rindu kat aku tak ??! Ehhh) =p
 
Okeyh, hari nih aku just nak update pasal contest yang aku join... Kalau kowg tau, kowg ade tak bukak TV3 baru-baru nih ?? Haaaaaaaaa mesti kowg daa dapat agak an aku join contest ape ??! =)
 
Yups,, aku join contest nih
.
.
.
 
^Terma & Syarat^
 
Aaaaaaaaaaaarrrrrrrgggggggghhhhhh,, I know right !! Tapi tuh laaa, aku ade langgar sikit peraturan contest nih hhmm =(
 
Kowg akan tau ape syarat-syarat yang aku langgar toh kejap lagik, ape-ape pon aku rasa enjoy bila join contest nih. Banyak benda aku belajar time menyediakanz manisan nih daripada members aku and diri sendiri walaupon cuma manisan bodoh-bodoh jak (*Aku tengok orang laen buat manisan semua nyer gah-gah and hebat-hebat daripada aku) T..T
 
Nih bideo penyertaan aku, harap kowg semua enjoy and gelak laaa sampai pecah perut yups =)
 
^Bideo Aku Buat Manisan Semegah Tuan Nyer^
 
Amacam ?? Kowg mesti jumpa banyak silap yang aku buat dalam bideo nih... Mati laaa nakkk,, Aku maen hentam keromo jak... Its okeyh laaaa, lagi pon aku buat cuma suka-suka and try pengalaman join contest yang macam nih..
 
Bak kata orang, tuah ayam nampak pada kaki nyer.. Tuah manusia siapa jak yang tahu ? Mana laaa tau, kalau ade rezeki ade laaa.. Kalau tak ade tuh cuba laaa lagik sampai berjaya..
 
Okeyh laaa geng, penat laaa nak menaip non stop.. Cukop laa sampai sini seja, aku rasa nih pon daa panjang aku membebel pasal benda nih.. Thank you for those yang sentiasa support and wish me luck... Aku hargai sangat-sangat, Luv you guys, MUAXXXXXXX
 
P/S :: Baru lima (5) hari upload bideo, orang yang view daa cecah sampai 100+ (First time happen in my whole life)

January 21, 2016

ChoOsEn SONgs BuLAn NIh (ThROw BAcK EdiTiON)

Hello Hello Hello gaisss.. Jumpa lagikk kita kat sinih... Okeyhh, entry kali nih aku nak share lagu yang telah di remake and aku suka sangat-sangat dengar version yang baru nih walaupon cuma akustik semata-mata.
 
Lagu yang aku nak share nih tak de laaa banyakk sangat, cuma satu (1) lagu sahaja tapi banyak plak version nyer.. Aku sungguh tak sangka jugak dua (2) artis yang dulu nyerr pernah dissed antara satu (1) sama laen boleyhh berkolaborasi dalam satu (1) lagu... Artis yang aku maksud kanz tuh ialah ....
 
 ^ Ariana Grande + Miley Cyrus ^
 
Lagu yang dowg cover atau kata laen diremake semula nih asalnyer daripada penyanyi Australia, CROWDED HOUSE. Kemuadian nyer dinyanyi kanz semula oleyhh Sixpence None the Richer, seterus nyer siri tv GLEE. Last sekali baru laaa Ari and Miley..
 
Let's throwback daripada lagu pertama nyer release sampai laa lagu nyer remake semula pada hari nih..
 
1. 1986 
 
2. 1991
 
3. 2003
 
4. 2012 - 2013
 
5. 2015
video
 
Orait, nih jer yang aku boleyhh share untuk issue kali nih.. Malas nak type panjang-panjang... Ape-ape pon thanks bebanyak bagi siapa-siapa yang sudi luangkanz sikit masa kat blog aku nih yer and tak pernah berhenti support aku untuk update blog nih until now.
 
P/S :: Untuk memainkan lagu di setiap version, TEKAN pada NAMA ARTIS dibawah gambar.
via Youtube, Wikipedia dan Google =)

January 17, 2016

JOMs TeRbANg kE aWAn bIrU (PArT OnE)

Assalamualaikum... Ape kabor semua ?? Daa bersawang daaa pon blog nih (*Harap belom ade hantu lagikk berpenghuni rumah kedua aku nih.. HUHU seram meeyyh)
 
Skipp skip skip... Tahukah kowg kenapa tajok entry kali nih macam tuh ?? Baru-baru nih (rasa nyer macam minggu lepas kot) aku hadiri interview terbukak as Cabin Crew atau erti kata laen Flight Attendant or in Bahasa Melayu nyer bermaksud Pramugara...
 
So aku pon cuba laaa peluang yang ade nih untok join this team
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
^ AirAsia Airlines ^
 
Aku just cuba nasib seja, "tuah ayam nampak kat kaki, tapi tuah manusia siapa jak yang tau" lOLz... Semasa interview nih dijalankan, setiap orang yang datang temuduga nih kena hadapi lima (5) peringkat untok terus ke peringkat berjumpa dengan orang kuat atau orang-orang atasan AirAsia nih... Dan Alhamdulillah,, aku lepas kesemua peringkat tuh dan berjaya di interview dengan orang atasan macam aku kata tadi tohh...
 
Setelah diri aku dinilai dari segi percakapan (speaking mat saleh n malay), body language (catwalk), and penampilan dress up aku... Dowg macam bagi aku harapan untok jadik one of their team... Hhmmmm tah laaa,, aku tak kesah laaa sama ada aku dapat kerja nih atau tak.. Sekurang-kurang nyer aku sudah ade pengalaman mintak kerja macam nih dan aku rasa puas hati sangat bila aku dapat perform time temuduga tuhh tuari..
 
Ape-ape pon tunggu jak laaa keputusan yang dowg hantar by email tohh dua (2) minggu dari tarikh temuduga tuari [08/01/2016]... Its means by next weeks laa.. Segala keputusan dowg aku redha... Kalau kali nih aku tak berjaya, aku akan cuba lagik akan datang (NEVER EVER GIVE UP UNTOK KEJAR CITA-CITA)
 
Kowg doa-doa kanz laaa yer, segala nyer demi keluarga aku... Demi life aku jugak.. Insyallah =)
 
P/S:: kalau aku da dapat result nyer aku story lagik yerr... Keep up to date bebeyhh, Chiiauu